Namigi pri uporabi programa ciciCAD 2.5
Opomba: Lahko mi posreduješ kakšno tvojo dejo ali namig glede uporabe programa ciciCAD.
 

Vprašanje: Narišem prvo stran, pritisnem "Kopija", pa dobim prazno stran. Niti ne morem več priti na prvo stran. Kaj je narobe?

Odgovor: Če rišeš večstransko, moraš na začetku OBVEZNO narediti novo stran. Izgleda, da si na to pozabil in si risal nekam "na platnice". Nazaj ne moreš več, ker tisto sploh ni bila stran. Pomaga edinole, da zapustiš način "Pregled skupin" (sedaj se pojavi vse, kar si narisal doslej, tudi tisto "s platnic"), označi vse elemente, ki bi morali biti na prvi strani, in jih odrežeš na odložišče (to je eden od načinov). Sedaj se vrni v način "Pregled skupin", aktiviraj prvo stran (ta je še prazna - če ni, dodaj novo prazno stran) in jih prilepi na isto mesto.


Vprašanje: V dialogu "Pregled skupin" sem pomotoma zbrisal napačno stran. Kako jo dobim nazaj?

Odgovor: Ko zbrišeš stran, zbrišeš samo podatke o strani, medtem ko vsi elementi ostanejo. Če so ti elementi referenca še s katere druge strani, so ostali tam, drugače pa gredo "na platnice". Naredi novo stran (lahko v dialogu "Pregled skupin") in kot referenco nazaj (preko "Lastnosti... - Skupine") dodaj vse elemente, ki spadajo sem. Predlagam, da si pomagaš tako, da vse ostale strani skriješ, da bodo vidni samo elementi "s platnic".


Vprašanje: Zaščitil sem sliko, sedaj pa sem pozabil geslo. Kaj naj naredim?

Odgovor: Ker si pričakoval, da boš morda pozabil geslo, si naredil rezervno kopijo nekje brez gesla ali pa z geslom, ki ga ne boš nikoli pozabil. Nisi? Potem imaš pa problem..


Vprašanje: Kako preimenujem stran?

Odgovor: Narisal si animacijo ali pa predlogo za risanje slike po predlogi, kjer si strani poimenoval strani "Stran 1" do "Stran 9". Sedaj pa si ugotovil, da manjka en korak. ciciCAD preverja imena strani in četudi si vpisal ime strani "Stran 2", dobi nova stran ime "Stran 10". "Stran 2" namreč že obstaja. V takem primeru je potrebno preimenovati obstoječe strani od "Strani3" naprej. V nastavitvah skupin ("Nastavitve - Skupine...") poišči skupino (tj. stran), kateri želiš spremeniti ime, in jo "desno klikni" na ime (skrajni levi stolpec). Ime spremeni preko vnosnega polja. Popravi in potrdi z z <Enter>.


Vprašanje: Kako zamenjam vrstni red strani?

Odgovor: Želel si vriniti še eno stran, pa jo je program dodal na konec. Ali pa si želel dodati stran na konec, pa se je vrinila kar nekam vmes. ciciCAD vedno dodaja novo stran ZA trenutno aktivno stranjo. Če si torej na prvi strani in dodaš novo stran, se bo vrinila na drugo mesto. Za dodajanje na konec se moraš torej najprej pomakniti na konec in nato dodati novo stran. Za vrivanje prve strani pa je treba stran v vsakem primeru premakniti naknadno. V nastavitvah skupin ("Nastavitve - Skupine...") poiščite skupino (tj. stran), katero želiš premakniti, in jo izberi (kliknite na ime v najbolj levem stolpcu). Klikaj na gumb "Premik gor" (oz. "Premik dol"), dokler ni stran na pravem mestu (prva stran je najvišje).


Vprašanje: Kako naredim kopijo pred(pred...)prejšnje strani?

Odgovor: Malenkost. Aktiviraj stran, katere kopijo želiš in naredi kopijo. Sedaj samo še preuredi vrstni red strani (glej prejšnje vprašanje).


Vprašanje: Kaj je to referenca?

Odgovor: Če želiš, da je vsebina prejšnjega lista vidna tudi na naslednjem listu, boš običajno naredil kopijo. Včasih pa je pametneje narediti referenco. Rezultat je na prvi pogled enak, se pa pokažejo bistvene razlike, ko začneš spreminjati elemente. Če spremeniš kopijo elementa, to na prejšnjo stran ne vpliva, kajti to je dejansko nova črta (krog,...). Tudi če neko črto zbrišeš, bo na prejšnji strani še vedno... Referenca pa se obnaša ravno obratno. Če npr. neki črti, ki je referenca z npr. prejšnje strani, spremeniš debelino, se odebeli tudi na prejšnji strani. Če jo zbrišeš, se ravno tako zbriše na prejšnji strani. Tudi npr. premikaš jo na obeh straneh hkrati.


Vprašanje: Kako prilepim elemente na drugo stran na enako pozicijo (na izvorno mesto)?

Odgovor: Če bi rad prekopiral nekaj elementov z ene strani na drugo (ali iz enega dokumenta v drugega), a na enako pozicijo, uporabi ukaz "Uredi - Z odložišča". Elementi se prilepijo na izvorno mesto, le da program čaka, da potrdiš točko, kam jih naj premakne. Premik prekličeš z <ESC>. Elementi ostanejo na izvornem mestu - tako kot si želel.


Vprašanje: Kako naredim referenco samo nekaj elementov na strani (ne vseh)?

Odgovor: Naredi novo stran po referenci. Sedaj so vsi elementi reference s prejšnje strani. Reciva, da si ravnokar naredil stran "Stran 5". Aktiviraj prejšnjo stran ("original"). Označi vse elemente, katerih ne želiš kot referenco na naslednji strani. Izberite lastnosti (desni klik - "Lastnosti..."). Spremeni prvo lastnost - lastnost "Skupine" (klikni na desno polovico prve vrstice). Prikaže se dialog, kjer so na levi naštete strani, na katerih je referenca na to črto (vključno z originalno stranjo), na desni pa so vse ostale strani oz. skupine. Na levi izberi stran, na kateri ne želiš reference na te elemente (v tem primeru je to "Stran 5") in jo s klikom na puščico v desno preseli na desno stran. Dvakrat potrdi in sedaj je na novi strani referenca le na preostale elemente. Na novi strani je sedaj samo del elementov s prejšnje strani, ti pa si želel referenco teh in kopijo ostalih? Po potrditvi spremembe lastnosti so elementi še vedno označeni. Prekopiraj jih na odložišče ("Uredi - Na odložišče"), aktiviraj novo stran, in jih prilepi na njihovo izvorno mesto. Sedaj jih lahko spreminjaš (npr. odebeliš črte), brez da bi s tem spreminjal elemente na prejšnji strani.


Vprašanje: Kako najlažje dodam nekaj elementov na vse ali več strani?

Odgovor: Doriši jih na eno od strani, kjer jih želiš imeti. Označi te elemente. Nato se moraš odločiti, ali želiš reference ali kopije. Reference: "Lastnosti... - Skupine" ( za navodila glej prejšnje vprašanje), v dialogu dodaj vse strani, kjer želiš da so ti elementi vidni, na levo stran. Dvakrat potrdi in to je to. Kopije: Kopiraj na odložišče, nato pa aktiviraj vsako stran in jih prilepi na izvorno mesto.


Vprašanje: Rad bi staknil črte, pa mi vedno vzame eno od pomožnih črt namesto tiste prave. Kaj naj storim?

Odgovor: Enostavno. Odpri dialog "Nastavitve skupin", poišči skupino "Pomožne črte" in jo "Zamrzni" (izberi "Da" v skrajnem desnem stolpcu za to skupino). Ker so vse pomožne črte v tej skupini in ker je ta skupina zamrznjena, tudi orodja kot sta "Stikanje" in "Rezanje" ne "vidijo" več pomožnih črt.